Yurt dışında Stajyer Olmak

Lütfi Dereli
3 min readAug 20, 2019

--

Okuldan mezun olmadan önce yapılan faaliyetlerden bir tanesi olan stajın yurt dışında nasıl yapıldığına dair tecrübe ettiğim birkaç önemli noktayı sizlerle paylaşacağım.

Stajımı mezun olduktan hemen sonra ki yaz döneminde, Hollanda’da front-end geliştirici olarak gerçekleştirdim öyle ki arkadaşlarım okulda kep atarken ben staj yapmak üzere yurt dışına çıkmıştım. Mezun olmadan önce gerçekleştirmek istediğim yurtiçi stajımı geçte olsa yurt dışındaki bir start-up şirkette bulmuştum. Daha önce yurtiçi bir şirkette deneyimim olmadan doğrudan yurt dışında staj yapmak beni bir parça endişelendirse de ne yapmak istediğimden emin olduğum için bu endişemi en kısa sürede yendim.

Bir staj yeri bulmadan önce ne olmak ve ne yapmak istediğinize karar vermelisiniz, bu kararınıza yardımcı olacak en büyük araçlardan bir tanesi sahip olduğunuz becerilerinizin farkında olmak, varsa daha önce bunlarla ilgili ufak çaplı projelerinizin olmasıdır, illaki bir proje olmasına da gerek yok daha önce çalışmak istediğiniz alan ile ilgili eğitim vs. girişimlerinizi de bu araçlar içerisine katabilirsiniz. Unutmayın, hedefi olmayan bir gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez.

Kararımı verdim staj yerini nasıl bulacağım ?

Yeteneklerimizin farkında ve ne olmak istediğimizden emin bir şekilde staj yeri aramaya başladığımızı varsayıyorum. Çoğu kişinin yaptığı hata öncelikle ne üzerine staj yapmak istediğine karar verememesinden kaynaklanıyor ki bu staj yeri bulmaktan daha zor bir durum bana kalırsa. Geliştirici olmaktan bağımsız olarak yurt dışı staj yeri bulma konusunda karşılaşılan problemler herkes için aynıdır; CV hazırlamak ve tabi ki İngilizce mülakat.

Curriculum Vitae(C.V)’mi nasıl hazırlamalıyım ?

Anlatsam roman olur türünden yazılan C.V’ler eleme süzgecinden geçememekteler, sahip olduğunuz C.V’ de yeteneklerinizi ve dil seviyenizi derecelendirip, varsa sahip olduğunuz sertifikalar ile destekleyin.

Çalışacağınız alana göre teknik becerilerinizi derecelendirme;

1- Fundamental Awareness ( Temel Bilgi Düzeyi)

2- Novice ( Sınırlı tecrübe )

3-Intermediate ( Üzerinde pratik yapılmış)

4-Advanced ( Alan ile ilgili hali hazırda bitmiş bir projenin bulunması )

5-Expert ( En az 3 yıl deneyim ve bitmiş bir projenin bulunması )

Mülakat Süreci ve İlk İzlenimler

Mülakatlar genellikle İngilizce olarak yapılır. Başvurduğunuz pozisyonun yazılım geliştirme üzerine olduğunu varsayalım; genel dil seviyenizi ölçmek amacıyla temel birkaç soru haricinde o işi neden yapmak istediğiniz sorulur burada o işe karşı olan motivasyonunuz vereceğiniz cevapları şekillendirir, eğer bu soruya tatmin edici bir cevap verebilirseniz mülakatın geri kalan kısmı sizi tanımak için sorulan detay sorulardan oluşmakta.

Sonuç olarak bir işi başarma durumunuz o işi ne kadar çok istediğiniz ile doğru orantılıdır. Yeteneklerinizin farkında olup, kendinizi o iş özelinde teknik olarak geliştirdiğiniz zaman önünüzdeki en büyük rakip sizsiniz. O zaman ilk eksiğiniz her ne ise işe oradan başlayabilirsiniz ve bunu ancak sizi en iyi tanıyan biri bilebilir yani kendiniz.

Yurt dışında staj yapmak ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz ltfDre@gmail.com adresine bırakacağınız maillere elimden geldiğince hızlı ve detaylı şekilde cevap vermeye çalışacağım. Bu süreçte herkese başarılar.

--

--

Lütfi Dereli
Lütfi Dereli

Written by Lütfi Dereli

Power Platform Developer | Digital Citizen | Data Enthusiast | TechInLove —

No responses yet